Bericht

Koolhydraten: feiten en fabels

Over koolhydraten doen veel fabels de ronden. Brood is rijk aan koolhydraten. Maar veel beweringen zijn fabels! Lees ze hier >

Koolhydraten maken dik

Nee, overgewicht ontstaat als u meer calorieen eet dan u verbruikt. Uw lichaam heeft koolhydraten nodig als basis voeding. Voor een goede gezondheid wordt geadviseerd dat 40-70% van de energie uit voeding uit koolhydraten moet komen. Om langer verzadigd en gezond te blijven hebben koolhydraatrijke producten als volkorenbrood de voorkeur.

Koolhydraten zijn ongezond!

Nee, zo simpel ligt het niet. Er wordt gezegd dat koolhydraten suikers zijn. Je kunt koolhydraten grofweg verdelen in suikers en zetmelen. Denk bij suikers aan tafelsuiker. Naast energie leveren deze suikers geen voedingsstoffen. Zetmelen zijn een gezondere energiebron dan suikers, omdat er meer voedingstoffen in zitten, zoals vezels, vitaminen en mineralen. 

Van koolhydraten krijg je diabetes

Nee, koolhydraten op basis van hele granen, zoals volkorenbrood, zijn een zeer goede, onmisbare energiebron waarvoor aanwijzingen bestaan dat het de kans op het ontstaan van diabetes type 2 en andere welvaartsziekten juist verkleint. 

Bij langdurige hoge consumptie van toegevoegde suikers met weinig vezels is er meer kans op het krijgen van overgewicht. Dit verhoogt het risico op diabetes type 2. 

Wat je na achten eet blijft plakken

Nee, dat maakt niet uit. Ook hier geldt: meer eten dan er wordt verbruikt. 

Bron: www.nbc.nl.